Storytel, My Favorite App for Audiobooks | App Review

 

storytel app review

Hi! As you might read millions of times here in my blog, I’ve been addicted to audiobooks because I can do other things while enjoying the books I want to read, so here I want to share an audiobook app that has been supplying some great audiobooks for my addiction. March and April were my busiest months, but at the same time I managed to read a lot of books just like the other ordinary months. I changed my opinion about audiobooks where some time ago I might feel intimidated by them because I thought I was bad at listening in English (was traumatized by those English listening exams during high school days) but then I tried my first audiobook narrated by Emily Woo Zeller and I like it! I love how she narrated the story and brought the emotions to the listeners. Then I decided I should listen to more audiobooks.

(Halo! Seperti yang sudah kamu baca berjuta-juta kali di blog ini bahwa aku lagi ketagihan dengerin audiobook karena aku bisa melakukan hal lain sambil menikmati buku yang ingin aku baca, maka kali ini aku bakal share app yang sudah menyuplai audiobook yang keren-keren untuk ketagihan yang aku alami ini. Bulan Maret dan April adalah bulan-bulan tersibuk buat aku, namun pada saat yang sama aku bisa membaca buku sama banyaknya dengan bulan-bulan lainnya. Aku sudah mengubah pendapatku mengenai audiobook dimana beberapa waktu yang lalu aku merasa terintimidasi oleh mereka semua karena aku merasa sangat payah dalam hal listening bahasa Inggris (ujian listening bahasa Inggris jaman sekolah memang bikin trauma) tapi ketika aku mencoba mendengarkan audiobook pertama yang dinarasikan oleh Emily Woo Zeller lewat app Libby, aku suka banget! Aku suka cara dia menceritakan dan membawa emosi dari cerita itu kepada pendengar. Sehingga aku memutuskan untuk mendengar lebih banyak audiobook)

 

Around March, I found Storytel app through social media, when someone retweeted Storytel tweet and I was interested to this phone app because I never heard about this app before which provided audiobook in both Indonesian and English. I then go straight to Google Play to install this app. This Sweden-based app is also available in other 25 countries, and starting on March 11, Storytel is available here in Indonesia with more than 100.000 audiobooks from famous authors, narrators and publishers.  Cool right?

(Sekitar bulan Maret, aku menemukan aplikasi Storytel lewat twitter ketika salah satu akun yang aku follow meretweet Storytel dan seketika aku tertarik dengan aplikasi ponsel ini karena aku belum pernah denger sama sekali aplikasi yang menyediakan audiobook dalam bahasa Indonesia dan bahaa Inggris. Aku langsung buka Google Play untuk menginstal aplikasi ini. Aplikasi yang berbasis di Swedia ini juga tersedia di 25 negara lainnya dan mulai tanggal 11 Maret tahun ini, Storytel resmi tersedia di Indonesia dengan lebih dari 100.000 audiobook dari berbagai penulis, narator dan penerbit ternama di Indonesia. Keren kan?)

 

 

USER INTERFACE

For the use interface, it’s easy to understand and to use.

(User interfacenya sangat mudah dioperasikan dan dipahami)


first page storytel

We got details about the audiobooks here such as book cover, title, author, narrator, and series name. It also provides information about book's rating, length, language and categories.

(Kita bisa lihat detail tentang audiobook di sini seperti cover buku, judul, penulis, narator, dan nama seriesnya. Selain itu juga disediakan informasi mengenai rating buku, durasi, bahasa dan kategori)


book info storytel

If you scroll down the book info page, you will find these tags related to the book which can help you decide whether this book is the one you want to listen to or not. You can also click the author, narrator and tags under the description to find other books listed under the same categories.

(Kalau kamu scroll halamannya ke bawah, kamu bakal menemukan tag-tag yang berkaitan dengan buku ini yang membantumu untuk menentukan apakah ini buku yang ingin kamu dengarkan atau tidak. Kamu juga bisa klik nama penulis, narator dan tag di bawah deskripsi untuk menemukan buku-buku lain di bawah kategori yang sama)


book info storytel

If you click the narrator, author, or the tags of the book, this app will bring you to another page that contains other books under the same category. For example this is the page that appeared when I clicked the narrator's name and it shows all books narrated by this narrator.

(Jika kamu tap nama penulis, narator atau tag di bawah bukunya, app ini akan membawamu ke halaman lain yang berisi buku-buku di bawah kategori yang sama. Contohnya ini adalah halaman yang muncul ketika aku tap nama narrator dengan menunjukkan semua buku yang dinarasikan oleh narator ini)


book tags storytel

If you want to “save” or “mark” a book you want to read in the future, you can tap the love button and that book will immediately listed in your bookshelf. This is the bookshelf page where all the books you "loved" appeared based on date modified (default). You can also sort them or filter them using the features on the top of the page.

(Jika kamu ingin nge-save atau menandai sebuah buku yang ingin kamu baca di masa mendatang, kamu bisa tap love dan bukunya bakal langsung masuk bookshelf kamu. Ini adalah halaman bookshelf dimana semua buku yang sudah kamu love muncul berdasarkan date modified (default). Kamu juga bisa mengurutkannya atau memfilternya menggunakan fitur yang ada di bagian atas)


bookshelf storytel

Not only audiobooks, but this app also provides some e-books for you to read. So you can search any books you want to listen to or read both in English and Indonesia in the search page. This page also provides you some popular categories to help you find the books you want.

(Tidak hanya audiobook, aplikasi ini juga menyediakan e-book untuk dibaca. Jadi kamu bisa mencari buku apapun yang ingin kamu baca atau dengarkan dalam bahasa Inggris dan Indonesia di halaman pencarian ini. Halaman ini juga menyediakan kategori populer yang membantumu mencari buku-buku yang kamu inginkan)


book search storytel

In your profile page, you can find your profile photo, you name and following. You can also go to the app setting by tapping the setting button on top right corner and it brings you this scroll up setting menu. 

(Di halaman profil, kamu bisa menemukan foto profilmu, nama, dan following. Kamu juga bisa menuju setting aplikasi dengan tap tombol setting di kanan atas dan akan memunculkan setting menu seperti ini)


app setting storytel

The things they need to improve are information about series. There are some books in a series which don’t have info, and I thought it was a standalone, such as Dear Sweet Pea which turned out to be book 2,5 of Dumplin’ series, or the series Keeper of the Lost Cities where all their books are marked book 1. Another minor thing that’s needed to fix is loading the chapters for the audiobook. So far, I only found this one book which doesn’t have the chapter marker, so I switched to the e-book version. Everything else is great and every month there are always new audiobooks which the schedule you can find on their social media accounts.

(Beberapa hal yang harus ditingkatkan adalah informasi mengenai series. Ada beberapa buku yang berada dalam series namun tidak dicantumkan nama seriesnya seperti buku Dear Sweet Pea yang ternyata buku ke 2,5 dari Dumplin’ series atau buku-buku dalam seri Keeper of the Lost Cities semuanya bertanda buku pertama. Hal minor lainnya yang perlu diperbaiki adalah penanda bab untuk audiobook. Selama ini aku belum pernah menemukan penanda chapter yang tidak mau muncul kecuali untuk buku Sorcery of Thorns ini. Sehingga aku beralih ke versi e-book. Semua hal yang lainnya sudah keren dan setiap bulan selalu ada audiobook baru yang jadwalnya bisa kamu lihat akun media sosial mereka)

 

SUBSCRIPTION

IDR 39.000 / month (+ tax)

Since Google Play has the option for ShopeePay, I use this payment method for subscribing Storytel so it can be renewed automatically without worrying whether or not I have enough points.

(Karena Google Play punya opsi ShopeePay, aku pakai metode pembayaran ini untuk berlangganan Storytel sehingga bisa diperbarui otomatis tanpa khawatir aku udah isi saldo atau belum)

 

MY EXPERIENCE

When I signed up for the first time, I used the one month free trial offer and I love it! So I decided to subscribe for the next month. But I couldn’t click anything to renew my subscription, while the page didn’t show anything other than loading symbol.

I opened Storytel page on Google Play to find the email address that could provide me some information and help about this problem. I emailed them on the night, and expected them to reply the next day during the working hours, but they replied back within minutes and said that the problem would be fixed in maximum 3 days.

It’s not three days, but only a few hours. When I woke up in the next day, I found my Storytel app working perfectly and I could renew my subscription. Excellent and quick response!

(Ketika aku daftar pertama kali, aku pakai free trial sebulan dan aku suka banget! Jadi aku memutuskan untuk berlangganan di bulan selanjutnya. Namun aku tidak bisa klik apapun untuk memperbarui langganan menjadi premium dan halamannya tidak memunculkan apapun selain tanda loading.

Aku buka halaman Storytel di Google Play untuk menemukan alamat email yang bisa memberiku informasi dan membantuku dalam menyelesaikan masalah ini. Aku kirim email di malam hari dan memperkirakan bakal dibales besoknya saat jam kerja, tapi ternyata mereka bales emailku dalam hitungan menit dan bilang problemnya bakal terselesaikan maksimal 3 hari.

Ternyata gak dalam 3 hari, namun dalam hitungan jam. Ketika aku bangun di hari berikutnya, aplikasi Storytelku bekerja dengan baik dan aku bisa memperbarui langganan Storytelku. Gercep!)

 

 AUDIOBOOK AND E-BOOK

Storytel has both audiobook and e-book. If you are lucky, your favorite books have both version in this app. Even though I use this app for the audiobooks, but sometimes I want to read the foreign words myself by switching to the e-book version. Not all books have both versions, some are in e-book only, the others are in audiobook only. Here is the interface for audiobook version. You can fast forward or backward the audiobook by 15 seconds, change the narration speed, set sleep timer, download and use other features available in the three dot menu)

(Storytel menyediakan audiobook dan e-book lho. Jika kamu beruntung, kamu bakal nemuin buku favoritmu dalam kedua format ini. Meskipun aku pakai app ini untuk audiobook, namun terkadang aku pengen baca kata-kata asing yang kudengar dengan menggantinya ke format e-book. Tidak semua buku punya kedua format ini, beberapa hanya dalam format e-book, dan banyak lainnya hanya dalam format audiobook. Ini contoh tampilan audiobook yang sedang kamu dengarkan. Kamu bisa memajukan atau memundurkan 15 detik, mengubah kecepatan narasi, mengeset sleep timer, download audiobook, dan menggunakan fitur lain di menu tiga titik di bawah)

audiobook storytel

When you tap the three dots, it brings you this additional menu on top of your audiobook without interfering your current listening.

(Ketika kamu tap menu tiga titik, bakal muncul menu tambahan seperti ini tanpa mengganggu audiobook yang sedang kamu dengarkan)

audiobook menu

If you want to read an e-book, you can find the books with this format on search page. The interface for the e-book is clean and it has some features such as showing chapters, bookmark, find on page and switch to audiobook (if it has audiobook version).

(Jika kamu pengen baca e-book, kamu bisa cari buku dalam format ini di halaman pencarian. Tampilan untuk e-booknya bersih dan ada fitur seperti menampilkan chapter, bookmar, mencari kata-kata dalam buku, dan switch ke audiobook (jika ada formatnya))

ebook storytel

Then this chapter page is available for both e-book and audiobook. You can jump right into your desired chapter from this page too.

(Kemudian halaman chapter ini tersedia untuk kedua format baik audiobook dan e-book. Kamu bisa melompat ke chapter yang kamu inginkan lewat halaman ini juga lho)

chapter storytel


AUDIOBOOK RECOMMENDATION

I have listened to some audiobook through this app and I want to share some of my favorites both in English and Indonesian during March and April.

1. Daughter of the Moon Goddess by Sue Lynn Tan (narrated by Natalie Naudus) (ENG)

2. The Inheritance of Orquidea Divina by Zoraida Cordova (narrated by Frankie Corzo) (ENG)

3. Howl’s Moving Castle by Diana Wynne Jones (narrated by Kristin Atherton ) (ENG)

4. Other Words for Home by Jasmine Warga (narrated by Vaneh Assadourian) (ENG)

5. Mereka Bilang Ada Toilet di Hidungku by Ruwi Meita (narrated by Dina Amalina) (INA)

6. The Count of Monte Cristo by Alexandre Dumas (narrated by Anes Wibowo) (INA)

7. Alice’s Adventure in Wonderland by C.S. Lewis (narrated by Ella Arlika) (INA)

8. The Shark Caller by Zillah Bethell (narrated by Kathryn Drysdale) (ENG)

 

Let me know if you also enjoy audiobooks below in the comment box and recommend me some of your favorites. Or if you have any experience using this app, you can always share them below.


FIND STORYTEL

Google Play | Apple Store | Instagram | Twitter | Website


0 Comments

Please comment using Google Account or URL blog, so that I could visit your blog next time